ARTEXIM este instituție publică a Ministerului Culturii și functionează în baza H.G. nr. 674/2022, finanțată din venituri extrabugetare.

ARTEXIM susține punerea în aplicare a programului cultural al Ministerului Culturii, continuarea politicii culturale a institutiei, în conformitate cu standardele europene impuse de apartenența instituției la federațiile și asociațiile internaționale de profil.

ARTEXIM a susținut participarea la concursuri internaționale a numeroși tineri care ulterior au devenit nume de referință în viata culturală a României, fiind mesageri ai artei românesti pe marile scene ale lumii: Ruxandra Donose, Roxana Briban, Iulia Isaev, Marius Brenciu, Ana-Camelia Stefanescu, Celia Costea, Alexandru Tomescu, Irina Ionescu, Alexandru Badea, Paul Basacopol, Matei Varga, Stefan Ignat și alții.

În anul 1994, ca urmare a activităților desfășurate, ARTEXIM a fost singura agenție de impresariat admisă ca membru cu drepturi depline în Association Europenne des Agents Artistique; de asemenea, agenția face parte din International Artists Management Association (din 1996). Aceste afilieri au dus la creșterea prestigiului agenției și la recunoașterea profesionalismului. Datorită seriozitatii și profesionalismului de care a dat dovada în organizare, ARTEXIM a fost acceptat ca reprezentant al prestigiosului Festival International George Enescu în cadrul European Festivals Association (1997). ARTEXIM a reusit de-a lungul edițiilor aflate în organizarea sa (1991 – prezent) să impresarieze cele mai apreciate colective artistice și interpreți renumiți din lumea muzicală internațională.

Din anul 2002 Concursul International George Enescu este membru World Federation of International Music Competition, fiind singurul concurs de muzică clasică din România organizat și jurizat în concordanță cu standardele și statutul Federației. De asemenea, Concursul face parte din Alink – Argerich Foundation – Piano Competition Worldwide.

ARTEXIM a organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român audițiile pentru selecţia anuală a Orchestrei Europene de Tineret (European Union Youth Orchestra).

ARTEXIM are un portofoliu de peste 800 de adrese ale unor institutii de profil muzical din întrega lume cu care este în corespondență și relații profesionale.