ARTEXIM este institutie publica a Ministerului Culturii si functioneaza în baza H.G. nr. 90/2010, finantata din venituri extrabugetare.

ARTEXIM sustine punerea în aplicare a programului cultural al Ministerului Culturii, continuarea politicii culturale a institutiei, în conformitate cu standardele europene impuse de apartenenta institutiei la federatiile si asociatiile internationale de profil.

ARTEXIM a sustinut participarea la concursuri internationale a numerosi tineri care ulterior au devenit nume de referinta în viata culturala a Romaniei, fiind mesageri ai artei românesti pe marile scene ale lumii: Ruxandra Donose, Roxana Briban, Iulia Isaev, Marius Brenciu, Ana-Camelia Stefanescu, Celia Costea, Alexandru Tomescu, Irina Ionescu, Alexandru Badea, Paul Basacopol, Matei Varga, Stefan Ignat si altii.

In anul 1994, ca urmare a activitatilor desfasurate, ARTEXIM a fost singura agentie de impresariat admisa ca membru cu drepturi depline in Association Europenne des Agents Artistique; de asemenea, agenția face parte din International Artists Management Association (din 1996). Aceste afilieri au dus la cresterea prestigiului agentiei si la recunoasterea profesionalismului. Datorita seriozitatii si profesionalismului de care a dat dovada în organizare, ARTEXIM a fost acceptat ca reprezentant al prestigiosului Festival International George Enescu în cadrul European Festivals Association (1997). ARTEXIM a reusit de-a lungul celor zece editii aflate în organizarea sa (1991 – 2013) sa impresarieze cele mai apreciate colective artistice si interpreti renumiti din lumea muzicala internationala.

Din anul 2002 Concursul International George Enescu este membru World Federation of International Music Competition, fiind singurul Concurs de muzica clasica din Romania organizat si jurizat in concordanta cu standardele si statutul Federatiei. De asemenea, Concursul face parte din Alink – Argerich Foundation – Piano Competition Worldwide.

ARTEXIM organizează în colaborare cu Institutul Cultural Român, audițiile pentru selecţia anuală a Orchestrei Europene de Tineret (European Union Youth Orchestra).

ARTEXIM are un portofoliu de peste 800 de adrese ale unor institutii de profil muzical din întrega lume cu care este în corespondenta si relatii profesionale.