Orchestra Uniunii Europene

Prezentare – orchestra UE

Ideea unității europene promovează pacea într-un continent sculptat de evoluția istorică a ultimelor secole. Diversitatea popoarelor subzistă mozaicului creat de multitudinea tradițiilor și limbilor reunite, prin încurajarea unei gândiri deschise, a acceptării și recunoașterii valorilor fundamentale ale tuturor statelor membre Uniunii Europene. Raportul esențial care menține unitatea în spațiul european este reprezentat de cultură. Fenomenele apărute în artă, literatură, muzică avansează constant și sunt preluate la nivelul constiinței colective europene.

Orchestra Uniunii Europene, un proiect muzical lansat la propunerea României, aduce împreună 90 de muzicieni din cele mai importante orchestre ale țărilor membre UE. Prin întregirea acestei orchestre la București, cu ocazia lansării Președinției Consiliului UE a României, se creează un model unic, până în prezent, de trasncendere a barierelor politice, culturale, sociale și economice. Realizarea armonioasă a proiectului se datorează respectării și întelegerii valorilor comune tuturor statelor membre, proiectate într-o societate condusă de principii precum solidaritate, toleranță, coeziune și justiție.

Valorile comune țărilor membre, care participă în acest eveniment special, sunt celebrate prin imnul Uniunii Europene – ales în 1972 de către Consiliul Europei și adoptat de liderii europeni ca imn oficial în anul 1985 – „Odă Bucuriei”. Spiritul Uniunii este surprins în Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven, prin expunerea în muzică a versurilor poemului „Odă bucuriei” scris de Friedrich von Schiller, care înglobează idealul de fraternitate oglindit în modul european de viață.

Conceptul Orchestrei Uniunii Europene se bazează pe sprijinirea și încurajarea apropierii dintre națiunile membre ale Uniunii, respectând totodată diversitatea culturală a statelor, idee prin intermediul căreia se poate continua promovarea unității și coeziunii europene.

 

Sari la conținut