Slide background

Inceput

Concursul International “George Enescu” a debutat oficial in septembrie 1958, odata cu lansarea Festivalului International “George Enescu”, ajungand in anul 2014 la a XIV-a editie.

Inca de la primele editii si mai ales dupa Revolutie, Concursul International “George Enescu” a devenit una dintre cele mai valoroase manifestari europene de gen, plasand Romania pe harta competitiilor de muzica clasica recunoscute in cele mai inalte foruri internationale de specialitate. Din anul 2002 Concursul este membru al World Federation of International Music Competition, fiind singurul Concurs de muzica clasica din Romania organizat si jurizat in concordanta cu standardele si statutul Federatiei.

Prezent

Daca primele 13 editii ale Concursului au insotit Festivalul International “George Enescu”, editia a-XIV-a marcheaza o schimbare de abordare prin organizarea Concursului ca parte a Festivalului George Enescu, dar ca eveniment de sine statator, in anul in care nu are loc Festivalul. Aceasta structura are rolul de a pune in lumina forta si valoarea Concursului asigurand totodata continuitatea agendei de evenimente muzicale de calitate oferite de Romania spatiului cultural international.

Construit ca o prelungire fireasca a Festivalului International “George Enescu”, cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania, Concursul International “George Enescu” readuce in spatiul public valorile in care credea insusi George Enescu, singurul compozitor roman care a intrat in patrimoniul cultural universal: creativitatea, originalitatea si generozitatea. La fel cum George Enescu ii sprijinea in timpul vietii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, compozitorul roman a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor, iar in anul 1912, a sustinut un turneu in Romania, strangand peste o mie de lire sterline pentru a infiinta si acorda un premiu national de compozitie –, Concursul Enescu descopera, sustine si promoveaza tinerele talente din intreaga lume, viitoarele generatii de aur ale muzicii clasice universale.

Rampa de lansare

Concursul reprezinta o veritabila rampa de lansare a tinerilor interpreti romani si straini. Remarcabili solisti precum violonistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, violonista Silvia Marcovici care interpreteaza astazi sub bagheta celor mai faimosi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti); unii dintre cei mai bine cotati pianisti romani in lume, Radu Lupu si Dan Grigore; reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez; compozitorul Dan Dediu si cei mai performanti artisti romani de generatie noua: Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei, Ana Tifu – sunt doar cativa dintre cei mai apreciati muzicieni romani la nivel international care au debutat ca laureati ai Concursului International “George Enescu”.

Alaturi de muzicienii romani, importanti artisti straini s-au afirmat in cariera internationala datorita vizibilitatii si recunoasterii oferite de Concursul Enescu. Celebra pianista georgiana Elisabeth Leonskaja, apropiata a maestrului Sviatoslav Richter si supranumita astazi “Marea Doamna a Pianului” a obtinut in anul 1964 Premiul I la sectiunea dedicata pianului din cadrul Concursului Enescu. Agnes Baltsa, Li Ming Qiang, Igor Aleksandrovich Frolov, Arie Vardi, Oleg Moiseevich Kagan, Pascal Mahé Rogé, Cristina Ortiz, Dmitri Alexseev, Valeriy Sokolov sunt alte nume ale caror cariere au fost marcate de participarea la Concursul George Enescu.

Jurii

Valoarea si importanta Concursului George Enescu pentru scena internationala a muzicii clasice este confirmata de greutatea numelor care compun juriile sectiunilor Concursului. Printre personalitatile care au venit la Bucuresti de-a lungul anilor pentru a juriza in cadrul Concursului George Enescu se numara: Yehudi Menuhin, David Oistrach, Claudio Arrau, Sir John Barbirolli, Jean Absil, Nadia Boulanger, Arthur Rubinstein, Sidney Harth, Michèle Auclair, Dmitri Tziganov, Eugene List, Lola Bobescu, Lawrence Foster, Silvia Marcovici, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Ioan Holender, Hideko Udagawa, Trygve Nordwall, Dmitri Sitkovetsky.