Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire

Premieră de film și dezbatere culturală despre Festivalul și Concursul Internațional George Enescu în pandemie, transmise pe www.festivalenescu.ro

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu marchează astăzi, printr-un eveniment cultural special, organizarea cu succes a edițiilor sale din 2020/2021 și încheierea mandatului Directorului Executiv care le-a relansat și dezvoltat după căderea comunismului, Mihai Constantinescu. Evenimentul, intitulat „Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire”, va fi transmis online la linkul: https://bit.ly/3luPkdS, între orele 18.00 și 20.00.

Cu această ocazie vor fi prezentate în premieră filmele despre edițiile din pandemie ale Concursului și Festivalului Enescu, care s-au desfășurat în 2020/2021, în ciuda crizei sanitare, dar cu protejarea sănătății artiștilor, publicului, jurnaliștilor și organizatorilor. Cele două filme – Beauty in Life | 2020/2021 George Enescu International Festival (Frumusețe în viață)” și „History Made with Love | 2021 George Enescu International Festival (O istorie din iubire)” – au fost realizate de Paradigma Film, iar producția executivă a fost asigurată de OMA Vision. După premiere, filmele vor putea fi văzute și pe canalul de Youtube al Festivalului Enescu.

Atât Concursul – ale cărui mesaje cheie au fost „Frumusețe în viață” și „Salvează Frumusețea în viață” -, cât și Festivalul – al cărui mesaj cheie a fost „O Istorie din Iubire” – au punctat recorduri în lumea muzicală internațională.

Concursul Enescu 2020/2021 s-a reinventat online, într-o perioadă în care mari competiții internațională de muzică clasică erau anulate sau amânate, din cauza pandemiei. Primele două runde ale Concursului Enescu și competiția la secțiunea de compoziție s-au desfășurat online, conform calendarului pre-pandemic, în timp ce semifinalele și finalele au avut loc offline, la Ateneu, în mai 2021. Pentru a derula concursul, a fost creată o scenă virtuală pe https://www.festivalenescu.ro/concurs-2020/. În colaborare cu membrii juriilor, ARTEXIM a adaptat la formatul online regulile de participare și modul de jurizare a competitorilor. Rezultatul a fost că un număr record de tineri muzicieni (272) s-au înscris la concurs, iar calitatea lor a fost foarte bună. Dovadă stau numărul de semifinaliști selectați la secțiunile de Vioară, Pian și Violoncel – 23 în loc de 18 – și nivelul câștigătorilor competiției: Jaemin Han (violoncel), Valentin Șerban (vioară) și Yeon-Min Park (pian).

Înregistrările cu lucrările interpretate de concurenți sunt disponibile pe scena virtuală de pe site, iar concertele finale [Vioară] [Violoncel] [Pian] și Gala de deschidere, un concert emoționant fără public susținut în august 2020, pot fi revăzute oricând pe canalul de Youtube al Festivalului.

Festivalul Enescu 2021 a fost cel mai amplu festival de muzică clasică organizat la nivel mondial în acest an. Cu patru săptămâni de muzică clasică, 3500 de artiști, 53 de premiere, un program foarte divers și deschis la nou și cu cel mai mare număr de lucrări enesciene prezentate vreodată – 42 -, o scenă virtuală pe care a transmis concertele gratuit și le-a păstrat timp de 12 ore pentru publicul din toată lumea, Festivalul Enescu a celebrat în egală măsură a 25-a ediție a sa și 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. Festivalul Enescu 2021 a arătat încă o dată faptul că România se poate conecta și poate performa pe harta culturală a lumii, câtă vreme menține deschis dialogul intercultural și respectă standarde internaționale.

Prezentarea filmelor va fi încadrată de scurte dialoguri cu oameni de cultură, artiști și contributori direcți la organizarea Festivalului și a Concursului Enescu. Printre aceștia, vor fi Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu în ultimii 30 de ani; dirijorul Cristian Măcelaru, nominalizat pentru preluarea direcției artistice a Festivalului Enescu; violonistul Valentin Șerban, câștigător al Secțiunii Vioară la Concursul Enescu 2020/2021; dirijorul Gabriel Bebeșelea, care a dirijat premiera românească „Strigoii” la Festivalul Enescu 2021; realizatoarea de film Denisa Morariu Tamaș, care de ani de zile urmărește Festivalul și Concursul Enescu, din partea echipei Paradigma Film; istoricul Eugen Ciurtin, bun cunoscător al universului enescian și iubitor de muzică; Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank.

Evenimentul se va derula între orele 18.00-20.00, cu sprijinul Raiffeisen Bank și al Face Convention Center. În sală va fi un număr limitat de persoane. Accesul spectatorilor și al presei a fost strict pe bază de invitație și cu respectarea regulilor în vigoare (certificat verde – dovada vaccinării sau a trecerii prin boală).

Agenda Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire. Premieră de film și dezbatere culturală despre Festivalul și Concursul Internațional George în pandemie

18.00 – 18.15 Introducere. Scurt dialog Oana Marinescu – Mihai Constantinescu.

18.15 – 18.45  Premiera Filmului despre Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

18. 45 – 19.00 Dialog: De la Concursul Enescu 2020/2021 la Festivalul Enescu 2021 – Valentin Șerban violonist, Denisa Morariu Tamaș – realizator video, Gabriel Bebeșelea – dirijor (intervenție prin ZOOM)

19.00 – 19.30 Premiera Filmului despre Festivalul Internațional George Enescu 2021

19.30 – 19.40 Dialog: Trecut și viitor – nevoia de Enescu, cu Eugen Ciurtin și Cristian Măcelaru (prin ZOOM)

 

19.45               Închiderea evenimentului: Mesaj Steven van Groningen, CEO Raiffeisen

Oana Marinescu

 

Sari la conținut