Rezultatele turneului de promovare a Concursului Internațional George Enescu

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM au organizat o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea ediției a 19-a a Concursului Internațional George Enescu în câteva dintre cele mai importante metropole din Europa: Viena, Lisabona, Madrid, Cracovia, Chișinău și Londra.

Conceptul turneului a cuprins o serie de recitaluri susținute de laureații Concursului Enescu, care au interpretat lucrări scrise de George Enescu, sesiuni de Q&A și conferințe de prezentare ale Concursului, la care au participat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, și Cristina Uruc, managerul interimar ARTEXIM. Îi mulțumim domnului Presedinte al ICR, Liviu Jicman, pentru implicarea și susținerea acestui turneu de promovare.

În urma încheierii înscrierilor pentru secțiunile instrumentale ale Concursului Internațional George Enescu, avem înscriși 555 de muzicieni din 57 de țări. Dintre aceștia, 52 de înscriși provin din cele 6 țări în care au avut loc evenimentele de promovare. Distribuția acestor muzicieni pe cele 3 secțiuni instrumentale este de 16 la secțiunea vioară, 22 la secțiunea violoncel și 14 la secțiunea pian.

Sumarul turneului de promovare a Concursului Enescu

Turneul de promovare a debutat luni, 4 martie 2024, la Viena, cu un recital cameral susținut de câștigătoarele ediției din 2022 a Concursului Enescu: violonista Maria Marica și pianista Alexandra Segal. Programul recitalului a cuprins lucrări de George Enescu, Franz Schubert, Claude Debussy și Johannes Brahms, oferind publicului vienez o seară de neuitat.

Înainte de recitalul din Viena, a avut loc o conferință la care au participat E.S. domnul ambasador Emil Hurezeanu, maestrul Cristian Măcelaru – directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu“, doamna Cristina Uruc – managerul ARTEXIM și doamna Andreea Dinca – directoarea ICR Viena. De asemenea, ne-a onorat cu prezența și domnul Ioan Holender, fost director artistic al Festivalului „George Enescu“ (2005-2015). Mulțumim pentru susținerea oferită de doamna Andreea Dinca – directoarea ICR Viena și E.S. domnului ambasador Emil Hurezeanu, dar și pentru faptul că au deschis această serie de evenimente.


Marți, 16 aprilie, la Palácio Nacional da Ajuda din Lisabona, Portugalia, a avut loc al doilea eveniment de promovare a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, organizat de Institutul Cultural Român Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, cu sprijinul ARTEXIM. Pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al ediției din anul 2011 al Concursului Enescu, a încântat publicul cu lucrări de Chopin, Fauré și Enescu.

Mulțumiri speciale domnului Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona, domnului Mircea Iliescu, însărcinat cu afaceri a.i. de la Ambasada României în Republica Portugheză, și echipelor lor dedicate promovării în comunitatea portugheză a celui mai important brand cultural al României: Festivalul și Concursul Internațional George Enescu.


Sâmbătă, 20 aprilie 2024, în Auditorio Manuel de Falla din cadrul Real Conservatorio Superior de Música din Madrid, a avut loc cel de-al treilea recital susținut în vederea promovării Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Spania, cu sprijinul ARTEXIM. Violonistul Vlad Stanculeasa, laureat al ediției din anul 2007 al Concursului Enescu, a încântat publicul cu Sonata pentru vioară și pian de Brahms și Sonata a treia în la minor pentru pian și vioară op. 25 – în caracter popular românesc de George Enescu, acompaniat de pianistul James Maddox.

Îi mulțumim doamnei Maria Pop, directoarea Instituto Cultural Rumano Madrid, doamnei Raluca Mihăilă, însărcinat cu afaceri a.i. de la Ambasada României în Spania, Excelenței Sale, domnului Eugeniu Revenco, Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Spaniei și membrilor echipei ICR Madrid.


În continuarea turneului, vineri, 26 aprilie, la Sala cu Orgă din Chișinău, casa Orchestrei Naționale de Cameră din Republica Moldova, a avut loc conferința de promovare a Concursului și Festivalului Internațional George Enescu. La conferință au participat maestrul Cristian Măcelaru, domnul Liviu Jicman – președintele Institutului Cultural Român, doamna Monica Babuc – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Publicul din Chișinău, format din tineri muzicieni și oameni de cultură, a luat parte și la sesiunea de întrebări la care au răspuns maestrul Cristian Măcelaru, Alexandra Conunova și Cristina Uruc.

Recitalul care a urmat conferinței a fost deschis de doamna Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care a conferit titlul de Artist al Poporului violonistei Alexandra Conunova. Această distincție recunoaște în mod impresionant talentul și contribuția sa deosebită în lumea muzicii. La eveniment au participat și domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial (Administrația Prezidențială a României), domnul Cristian-Leon Turcanu – Ambasador al României în Republica Moldova, precum și personalități ale vieții culturale din Republica Moldova.

În partea a doua a serii a fost organizat un recital de cameră susținut de pianistul Nathanael Gouin și violonista Alexandra Conunova. În program, au fost prezentate creații semnate de Clara Shuman, George Enescu, Edvard Grieg și Bela Bartok, dar și o bijuterie muzicală din repertoriul lui George Enescu – „Hora unirii”.

Mulțumim doamnei Monica Babuc și echipei Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, dar și partenerilor recitalului de la Chișinău: Purcari Wines și Dulcinella Moldova.


Sâmbătă, 27 aprilie, Romanian Cultural Institute in London a fost gazda celui de-al cincilea eveniment menit să încurajeze tinerii muzicieni să se înscrie și să participe la cele patru secțiuni: compoziție, violoncel, vioară și pian, dar și la masterclassul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, ce va fi susținut de maestrul Cristian Măcelaru la finalul ediției din acest an a Concursului Enescu.

Publicul din Londra a avut ocazia să asiste la o discuție captivantă între maestrul Cristian Măcelaru și jurnalistul britanic Peter Quantrill. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de pian susținut de Mihai Ritivoiu, laureat al mai multor concursuri internaționale și al Concursului Internațional „George Enescu“ din 2011, al cărui repertoriu a inclus compoziții de Beethoven, Chopin și Enescu. Mulțumim doamnei Aura Woodward, director al Romanian Cultural Institute in London și echipei sale, pentru găzduire și pentru profesionalismul colaborării.


În cadrul Festiwal Kultury Rumuńskiej w Krakowie – ediția a 14-a, organizat de Institutul Cultural Român Varșovia, a avut loc pe 9 mai 2024 recitalul violonistului Jarek Nadrzycki alături de pianista Joanna Zathey. Jarek Nadrzycki, câștigător al Concursului Internațional George Enescu, ediția din 2009, unde a obținut premiul I la secțiunea vioară, a oferit publicului din Cracovia o seară memorabilă.

Recitalul, făcând parte din seria de concerte de promovare a Concursului Internațional George Enescu, a cuprins în program lucrări G. Enescu, H. Wieniawski, C. Debussy și K. Szymanowski. Mulțumim Institutul Cultural Român Varşovia, domnului director Ovidiu Dajbog-Miron și doamnei Sabra Daici, coordonatoare de proiecte culturale pentru excelenta colaborare.

În ultimul rând dorim să mulțumim muzicienilor care au încântat publicul cu interpretările lor ce au promovat muzica lui George Enescu în toate colțurile Europei: Maria Marica, Alexandra Segal, Jarek Nadrzycki, Mihai Ritivoiu, Alexandra Conunova, Vlad Stănculeasa, Joanna Zathey, Nathanel Gouin și James Maddox.

Sari la conținut