Concert extraordinar la București pentru aniversarea a 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei din România

Anul 2024 marchează un moment istoric important pentru România: 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei. În semn de omagiu, Guvernul României și Federația Comunităților Evreiești din România organizează o serie de evenimente speciale în perioada 29-30 septembrie 2024. Printre acestea, două concerte extraordinare vor fi susținute de Orchestra Filarmonicii din Israel, sub bagheta renumitului dirijor Zubin Mehta, avându-le ca invitate pe violonista Lisa Batiashvili și pianista Martha Argerich.

Concert la Ateneul Român – 29 septembrie 2024

Primul concert va avea loc pe 29 septembrie 2024, de la ora 19:30, la Ateneul Român. Lisa Batiashvili, una dintre cele mai apreciate violoniste ale momentului, va fi solista acestui eveniment. Programul serii va include Concertul op. 35 în re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concert la Sala Palatului – 30 septembrie 2024

Cel de-al doilea concert, pe 30 septembrie 2024, de la ora 19:30, va avea loc la Sala Palatului. De această dată, Martha Argerich, legendara pianistă, va încânta publicul cu interpretarea Concertului nr. 1 op. 15 în do major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven. Programul va continua cu Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

Orchestra Filarmonicii din Israel și Maestrul Zubin Mehta

Fondată în 1936 de Bronislaw Huberman, Orchestra Filarmonicii din Israel este una dintre cele mai renumite orchestre la nivel mondial. Sub bagheta lui Zubin Mehta, orchestra a câștigat recunoaștere globală, colaborând cu cei mai mari artiști ai lumii.

Zubin Mehta, dirijor legendar cu o carieră de peste 65 de ani, are o legătură specială cu această orchestră, fiind numit director muzical pe viață al Filarmonicii din Israel în 1981. De asemenea, este Președintele onorific al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.

Invitații speciali – Martha Argerich și Lisa Batiashvili

Martha Argerich, născută la Buenos Aires, este considerată una dintre cele mai mari pianiste ale lumii, cu un repertoriu vast care cuprinde de la Bach la Chopin, Beethoven și Prokofiev. Înregistrările sale au primit numeroase distincții internaționale, inclusiv multiple premii Grammy.

Lisa Batiashvili, violonistă georgiană, este recunoscută pentru virtuozitatea și sensibilitatea sa artistică, colaborând cu cele mai prestigioase orchestre din lume. Programul ei din această toamnă include colaborări cu orchestre de renume mondial.

Bilete și detalii

Biletele pentru cele două concerte sunt disponibile online pe platforma Eventim sau pot fi achiziționate fizic din librăriile Cărturești și Humanitas, precum și din magazinele Carrefour și Good2Go.

Accesează aici biletele:


Organizator: Federația Comunităților Evreiești din România
Co-organizator: Guvernul României
Producător: ARTEXIM, instituție în subordinea Ministerului Culturii
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune
Partener: Filarmonica “George Enescu”


Sari la conținut