Pe 17 aprilie 2024 va avea loc Ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Label, care onorează siturile selectate în 2023 pentru Marca patrimoniului european. Ateneul Român, o clădire emblematică a peisajului cultural internațional, a primit distincția „Marca patrimoniului european” acordată de către Comisia Europeană. Este o recunoaștere binemeritată a contribuției sale deosebite la patrimoniul cultural european, alături de Cisterscapes – Peisaje cisterciene care leagă Europa (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia), Mănăstirea San Jerónimo de Yuste, Cuacos de Yuste (Spania), Muzeul Nostru Domnul din Mansardă, Amsterdam (Țările de Jos), Teatrul Regal Toone, Bruxelles (Belgia), Kalevala – Moștenire epică vie (Finlanda), Ateneul Român, București (România), Sant’Anna di Stazzema, Stazzema (Italia). Ateneul Român este gazda Festivalului și Concursului Internațional George Enescu și unul dintre cele mai importante simboluri ale culturii naționale.
De-a lungul edițiilor Festivalului Enescu, Ateneul Român a găzduit concerte memorabile, oferind un cadru unic pentru interpretările excepționale ale celor mai renumiți artiști din întreaga lume. Seriile de concerte desfășurate pe scena Ateneului și finalele răsunătoare din cadrul Concursului au adus în lumină moștenirea muzicală a compozitorului George Enescu.
Prin această distincție, Comisia Europeană recunoaște importanța Ateneului Român ca scenă principală pentru promovarea muzicii și culturii europene și a dialogului intercultural. Această recunoaștere subliniază importanța Ateneului ca un loc de întâlnire pentru artiști și iubitori de muzică din întreaga lume, care se adună pentru a celebra diversitatea și bogăția moștenirii culturale universale, atât în stagiunea simfonică a Filarmonicii George Enescu, cât și în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.