A treia ediție a Classical Me Summit s-a desfășurat între 2 și 4 noiembrie la Sala Senatului UPT, Palatul Lloyd, din Timișoara. Evenimentul, unic în România și susținut de Artexim încă de la prima ediție, a reunit experți de prestigiu în managementul muzicii clasice, concentrându-se pe tendințele și provocările majore din industrie.
Tema ediției din acest an, „Empowering Cooperation and Nurturing Talent in Classical Music Management”, a pus accent pe sprijinirea tinerilor muzicieni aflați la început de drum, oferindu-le oportunități de mentorat și formare personalizată.
Pe parcursul celor trei zile, Classical ME Summit 2024 a fost o simfonie de idei, discuții și momente muzicale. Fiecare sesiune, atent concepută pentru a inspira, a adus esența muzicii clasice mai aproape de participanți. Indiferent dacă au asistat la conferințele pline de înțelepciune, la mesele rotunde exclusiviste sau la spectacolele live, iubitorii de muzică au găsit ceva special la acest eveniment.
Classical Me Summit face parte din proiectul Musical Crossroads, organizat de Asociația Scena Muzicală în parteneriat cu Artexim și finanțat de Municipiul Timișoara, prin intermediul Centrului de Proiecte.
Prima zi a Classical Me Summit 2024 a început pe 2 noiembrie cu o sesiune de networking. Deschiderea oficială a fost marcată de discursurile Cristinei Uruc, manager interimar Artexim, și ale fondatorului Classical ME, Ovidiu Florian Andriș. Evenimentul a continuat cu un moment muzical oferit de violonista Lois Muntean și o prezentare captivantă despre creativitatea și munca în echipă în muzica clasică, exemplificată prin studiul de caz al companiei Harrison Parrott, susținut de Federico Hernández.
După pauza de prânz, prima masă rotundă s-a concentrat pe crearea de oportunități pentru muzicieni, având ca invitați experți din rețelele muzicale europene, moderați de Stef Coninx. După-amiaza a continuat cu o sesiune despre impactul calității de membru al Asociației Europene a Managerilor de Artiști, prezentată de Jonas Grunau, urmată de un moment muzical al lui Darius Cîrstulescu (corn francez). Ziua s-a încheiat cu prezentarea Alexandrei Solea despre managementul cultural inovator și un concert extraordinar al câștigătoarelor Concursului Internațional George Enescu, Maria Marica și Alexandra Segal, la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Ziua a doua a summitului a debutat cu un moment muzical susținut de violonistele Timeea Ardelean și Estera Gherasim, aducând o notă artistică încă de la început. A urmat masa rotundă dedicată explorării provocărilor și strategiilor pentru promovarea internațională a orchestrelor românești, cu contribuții de la Cristian Andriș (Orchestra de Cameră Română), Miklos Moriczi (Filarmonica Târgu Mureș, Silvia Sbârciu (Filarmonica Transilvania) și Graziella Duma (Orchestra de Cameră a Radioului Român).
Discuțiile au continuat cu tema împuternicirii tinerei generații și viziunea europeană asupra managementului tururilor orchestrale, incluzând intervenții video de la Marshall Marcus (Orchestra de Tineret a Uniunii) și prezentarea Cristinei Uruc despre programarea turneelor în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.
După-amiaza a cuprins o masă rotundă privind managementul tururilor orchestrale cu accent pe durabilitate, având invitați precum Philipp Stein, Alexandru Mija și Dacian Predan Hallabrin. Ziua s-a încheiat cu un moment muzical oferit de violoncelistul Ionescu Tudor și o discuție pe tema echilibrului dintre afaceri și artă, susținută de Philipp Stein, urmată de concertul serii, „Madama Butterfly” de G. Puccini, la Opera Națională Română din Timișoara.
Ultima zi a summitului a început cu o sesiune dedicată tehnologiei și inovației în muzica veche, condusă de Stef Coninx de la Fundația Alamire. Ulterior, Vlad Mateescu și Petruț Constantinescu au prezentat Asociația Managerilor de Filarmonici și Opere din România, aducând în prim-plan realizările și obiectivele acestei organizații.
Programul a continuat cu prezentarea proiectului Akordaj, subliniind rolul muzicii în promovarea culturii. Evenimentul s-a încheiat cu discursul final al co-fondatorilor Simona Herczeg și Ovidiu Florian Andriș, marcând concluziile ediției din acest an și anunțarea datelor pentru următoarea ediție.