Într-o lume tot mai interconectată, evenimentele culturale devin punți esențiale pentru celebrarea diversității și pentru promovarea dialogului intercultural. În acest context, Ziua Francofoniei reprezintă un moment special de sărbători limba și cultura franceză, un prilej de a sublinia legăturile strânse dintre țările francofone și de a evidenția contribuțiile acestora la mozaicul cultural global.
În 1993, la Sommet de Maurice, România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei. Acest eveniment a consolidat legăturile culturale și lingvistice ale României cu lumea francofonă și a marcat un pas important în promovarea dialogului intercultural.
Artexim, în calitate de organizator al Festivalului Internațional George Enescu, a constituit o platformă ideală pentru a celebra Ziua Francofoniei. Prin intermediul acestui eveniment de amploare, Artexim a oferit oportunitatea unui schimb cultural și artistic între muzicieni și orchestre franceze și publicul român. De asemenea, colaborările interculturale dintre muzicienii români și cei francezi au contribuit la îmbogățirea experienței muzicale și la consolidarea legăturilor între cele două țări. Prin intermediul acestor întâlniri artistice, Festivalul Enescu reprezintă un simbol al unității în diversitate și al promovării valorilor universale ale artei și culturii.
Mihai Constantinescu, fostul director al Artexim și cel care a condus și dezvoltat Festivalul Internațional „George Enescu” în perioada 1990-2021, a fost decorat cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru contribuția sa remarcabilă. Distincția i-a fost înmânată de către Excelența Sa, Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, în cadrul unei ceremonii desfășurate pe 28 februarie 2023, la Ambasada Franței din București.
În perioada 1-10 septembrie 2023, Festivalul Internațional George Enescu a avut plăcerea să găzduiască la București a doua ediție a proiectului cultural „Lumières d´Europe”. Proiectul, lansat de violonistul francez David Grimal în calitate de Director Artistic, a constat într-o rezidență muzicală adresată unui număr de 15 tineri talentați, selectați de artiștii invitați: Philippe Cassard (pian), Diemut Poppen (violă), Anne Gastinel (violoncel) și Éric Montabetti (compoziție).
Evenimentul a inclus 5 concerte, 4 conferințe și a fost susținut de Institutul Francez și Artexim. Desfășurat în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică București și Primăria Municipiului București, acest eveniment a adus contribuit la promovarea culturii muzicale clasice.
În cadrul ediției a XXVI-a a Festivalului Internațional George Enescu am avut plăcerea să ascultăm orchestre și artiști francezi de renume. Concertul de deschidere a Festivalului Enescu a avut loc pe data de 27 august 2023, pe scena Sălii Palatului, unde Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, a interpretat o lucrare de Antonin Dvořák: Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104, solist fiind renumitul violoncelist francez Gautier Capuçon.
O altă colaborare impresionantă, la care au participat un număr extraordinar de muzicieni români și francezi, a avut loc între Orchestra Le Balcon, dirijată de Maxime Pascal, Orchestra Operei Naționale București, Corul Operei Naționale București și Corul Academic Radio. Pe data de 20 septembrie 2023, scena Festivalului Internațional George Enescu a fost neîncăpătoare în timpul interpretării operei Sfântul Francisc din Assisi, compusă de Olivier Messiaen.
Lucrările compozitorilor francezi au răsunat pe scenele Festivalului Enescu. Acestea au fost interpretate de orchestre franceze de renume, precum Orchestra Națională a Franței, Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse, Orchestra Les Dissonances. Pe lângă lucrările lui Debussy, Chausson, Boulez sau Dutilleux, orchestrele franceze au interpretat și opere de-ale lui George Enescu. Compozitorul român a trăit și a lucrat în arondismentul 9 din Paris, oraș pe care l-a iubit. Pentru contributia pe care a adus-o culturii universale, Enescu a primit din partea Franței cea mai înaltă distincție a statului – cea de cavaler al Legiunii de Onoare.
În concluzie, celebrarea Zilei Francofoniei prin prisma Festivalului Internațional George Enescu reprezintă nu doar o ocazie de a onora bogăția culturală a lumii francofone, ci și un moment de reafirmare a importanței dialogului intercultural și a puterii muzicii de a uni popoare și de a transcede barierele lingvistice și geografice.