O călătorie muzicală şi documentară pentru promovarea Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” în Spania

Valentin Şerban, câştigătorul Marelui Premiu la secţiunea vioară a Concursului Internaţional George Enescu 2020-2021, şi Mihai Diaconescu, un maestru al pianului, vor concerta pe 12 noiembrie 2024, la Academia de Arte Frumoase San Fernando de la Madrid, şi pe 13 noiembrie 2024, la Casa de Convalescencia de la Barcelona. Concertul de la Madrid face parte din programul multianual al Institutului Cultural Român de la Madrid România în muzică şi, în acelaşi timp, este dedicat promovării Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”.

Cu această ocazie, la Galeria ICR Madrid, se va putea vizita, în perioada 12 noiembrie – 22 decembrie 2024, expoziţia Retrospectiva Concursului Internaţional „George Enescu”, realizată în 2016 de cercet. dr. Irina Niţu, sub îndrumarea ştiinţifică a regretatului prof. univ. dr. H. C. Viorel Cosma, muzicolog, critic muzical, istoriograf, şi completată ulterior cu informaţii referitoare la evenimentele desfăşurate până în prezent. În deschiderea concertului, va vorbi renumitul compozitor madrilen Jose Luis Turina, nepotul maestrului Joaquin Turina.

Concertul de la Barcelona, organizat în colaborare cu Consulatul Gerneral al României de la Barcelona, este dedicat Zilei Naţionale a României.

Valentin Şerban şi Mihai Diaconescu vor crea o călătorie sonoră prin peisaje folclorice şi culturale, de la legendarii munţi ai României până la freamătul mediteranean de pe străzile Spaniei, reflectând bogăţia şi diversitatea muzicii populare şi influenţa acesteia asupra marilor compozitori ai secolului al XX-lea.

PROGRAM CONCERTE:

Bela Bartok (1881-1945)
Dansuri populare româneşti

Manuel de Falla (1876-1946)
Suita populară spaniolă

George Enescu (1881-1955)
Sonata nr 3 în la minor pentru pian şi vioară în caracter popular românesc, op. 25

Rodion Shchedrin (1932- )
În stilul lui Albeniz

Paul Constantinescu (1909-1963)
Toccata – Joc Dobrogean

George Enescu (1881-1955)
Lăutarul din Suita Impresii din copilărie op. 28

Pablo de Sarasate (1844-1908)
Zigeunerweisen

Conform declaraţiei celor doi muzicieni, vor prezenta „un program dinamic şi complex care include lucrări din două lumi foarte diferite, dar care au în comun inspiraţia folclorică. Vom începe cu Dansurile Populare Româneşti de Bela Bartok – un ciclu de şase miniaturi folclorice culese de Bartok din regiunea Transilvaniei. Cele şase dansuri Româneşti sunt urmate de cele Şapte Cântece Populare scrise de Manuel de Falla care au fost culese din diferite colţuri ale Spaniei, reuşind să portretizeze temperamentul spaniol în multiplele sale stări. Un detaliu interesant este faptul că Manuel de Falla se afla la Paris când a compus aceste lucrări. În centrul programului se află Sonata nr.3 în caracter popular românesc de George Enescu, una din marile capodopere enesciene, care reprezintă un vârf al acestui gen. Se remarcă prin scriitura improvizatorică, Enescu reuşind să conceapă structuri ritmico-melodice care să imite perfect muzica folclorică şi ţigănească de pe meleagurile noastre. De subliniat faptul că Enescu nu a împrumutat nicio linie melodică, totul este „fabricat” într-un mod genial. Programul va continua cu alternanţa muzicii aparţinând celor două lumi.” Mihai Diaconescu va prezenta Joc Dobrogean de Paul Constantinescu urmat de interpretarea lui Valentin Şerban a piesei Lăutarul de George Enescu, iar concertul se va încheia cu spectaculoasa Zigeunerweisen scrisă de Pablo de Sarasate.

Valentin Şerban, „un talent ieşit din comun care dispune de o cunoaştere completă a instrumentului în profunda sa intimitate”, după cum îl descrie dirijorul Cristian Mandeal, este recunoscut pentru măiestria sa tehnică şi rafinamentul cu care tratează fiecare partitură, aducând o notă de originalitate în fiecare interpretare. Sunetul său vibrant şi emoţia pură pe care o transmite au încântat atât melomanii din România, cât şi pe cei din Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina. A fost membru al Orchestrei Române de Tineret şi al Ansamblului Les Dissonances, condus de David Grimal, colaborând cu Midori, Alina Pogostkina, Andrei Ioniţă, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin şi Nicolas Dautricourt. De asemenea, este singurul muzician român care a cântat vreodată la vioară într-un întuneric total pentru public, incluzând una dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaye). Este vorba de concertele „Bach Unseen” şi „Concert cu ochii larg închişi” pe care le-a făcut în colaborare cu artistul vizual Cristina Bobe, pornind de la ideea că „Muzica se aude, nu se vede”.

Mihai Diaconescu, un pianist de o sensibilitate singulară, impresionează prin delicateţea şi profunzimea interpretărilor sale, reuşind să transpună fiecare notă într-o emoţie puternică şi fermecătoare. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu artişti de renume precum Serghei Lomovsky (vioara a doua din cvartetul Borodin), Ludmila Kruskhova, Pascal Gallois, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu şi a concertat pe scene prestigioase, remarcându-se ca unul dintre cei mai promiţători pianişti ai generaţiei sale. Ca solist, a susţinut concerte cu orchestre din România, Bulgaria şi Finlanda, sub bagheta unor maeştri cum ar fi: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Petre Sbârcea, I. Ilarion Galaţi, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Mihail Agafiţa, Jaan Ots, Gianluigi Zampieri.

Evenimentele sunt organziate de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Academia de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, Consulatul General al României la Barcelona, Muzeul Naţional George Enescu şi ARTEXIM, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sari la conținut